Seramik çamuru nedir? Seramik çamurları renk ve dokularıyla farklılıklar gösterseler de , kil, kaolen, feldispat ve kuvarstan oluşur. Kırmızı çamur, beyaz çamur ve şamotlu çamur en çok kullanılanlardır. Seramik çamurlarına , farklı tekniklerle şekil verdikten sonra kurumaya bırakılır.
Evde seramik yapılır mı? Malzemelerinizi temin ettikten sonra, boş bir masa ve günışığı ile başlayabilirsiniz. Evde seramik yapabilmenize yardımcı olacak seramik şekillendirme tekniklerinden başka bir yazıda bahsedeceğim. Teknikleri görebilmeniz için çeşitli eğitici videolardan da izleyerek destek alabilirsiniz. Kişisel tavsiyem muhakkak workshop ya da uzun soluklu kurslarla çamura bulaşmayı denemeniz.
Seramiklerimi evde pişirebilir miyim? Seramik çamurları yaklaşık 950-1300 derece aralığında seramik fırınında pişirilir. Ama hemen moraliniz bozulmasın. Günümüzde neredeyse her şehirde bulunan seramik atölyelerinden size en yakın olanında, fırın kiralayarak kendi ellerinizde yaptığınız o güzel seramiklerinizi fırınlatabilirsiniz.
Malzeme Seçimi
Çamur Genellikle kolaylıkla bulabileceğiniz ve sık kullanılan çamurlar kırmızı, beyaz ve şamotlu çamurdur. Çamur seçerken ne yapmak istediğinize karar vermiş olun. Eğer renkli ürünler yapmak isterseniz beyaz çamur uygundur. Zamanla , keşfettikçe istediğinizi yapmak daha kolay olacak. Teknik detayları da var. Bunun için daha kapsamlı araştırmanızı tavsiye ederim. 5 kg hazır satılan çamurlar hobi amaçlı seramik başlangıcı için çok yeterli olur.
El aletleri Şekillendirme malzemelerine gelirsek; Hazır hobi başlangıç setleri var. Tek tek bulmak isterseniz, modelaj setleri her türlü kullanılabilir. Onun dışında ihtiyacınız olan güzel yumuşak bir rötuş sünger, kesme ipi, zımpara , birkaç adet modelaj kalemi, dip alma, metal sistre, Amerikan bezi vb. başlangıç için yeterlidir.
Sırlar Sırlamaya geldiğinize göre , çamurunuza istediğiniz son şekli verdikten sonra ilk pişimini yapmış olmalısınız. Sırlar uzun ve çok detaylı bir konu ama biz yine başlangıç seviyesinde bakalım. Sırlar; şeffaf, artistik, opak, yarı opak , sır altı ve sır üstü olarak birkaç çeşide ayrılıyor. Desenler çizmek isterseniz sır atlı kullanabilirsiniz. Çamurun rengini görmek isterseniz şeffaf sırlar var. Renkli de olabiliyor. Pişme derecelerine göre farklılık gösterir. Sırlar, hazır sıvı halde ya da toz halde satılıyor. Bir kaç adet farklı boyda fırça da yeterli olacaktır.
Seramik Şekillendirme Teknikleri
Çimdik Tekniği Yeni başlayanlar için ideal yöntemdir. Hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz.Ellerinizin enstrüman olduğunu keşfedeceksiniz. Çimdik yöntemi ile ufak seramik heykeller, yeme içme kapları yapabilirsiniz.
Plaka Tekniği Seramik çamurunuza yassı hale getirdikten sonra , kalın bir kumaş üzerinde merdane ile açabilirsiniz. Seramik çamuru ne sert olmalı ne de fazla nemli. Merdane ile açarken çamurun merkezini kaybetmeden her tarafının mümkün oldukça eşit açmanız , arada çamuru ters düz etmeniz gerekir. Tabak ve karo vb. yapmak için en sık kullanılan yöntemdir.
Sucuk Tekniği Adından da anlaşılacağı gibi , bu yöntem çamurla yapacağınız eşit ölçülerde sucuk şeklindeki çamuru, daha sonra kat kat birleştirip, birbirine ekleyerek büyük ve değişik objeler yapabilirsiniz. Sabırlı ve dikkatli olduğunuzda istediğiniz sonuca varmanız hiç zor değil.
Döküm Tekniği Eğer seri üretim ya da aynı üründen bir çok adet yapmak isterseniz döküm tekniği idealdir. Döküm tekniğinde alçı kalıplar ile çalışmak ürünlerinize standart ve disiplin getirmenizi sağlar. Ağırlıkları, çamurun duvar kalınlığı gibi. Döküm çamur döktüğünüz alçı kalıptan ürünü çıkarttığınızda sünger su ile rahatlıkla rötuş yapıp, formunu düzeltebilirsiniz.
Torna Kullanımı Tornayı, hakikaten bir enstrüman gibi düşünün. Torna kullanmak başlangıç için zorlayıcı yöntemlerdendir. Elektrikli pedallı ya da ayakla çevrilen tornalar vardır. Çamuru merkeze oturttuktan sonra , merkezi kaybetmeden şekil vermek gerekir. Fiziksel performans ister.