Başlamak için

  •  Seramik çamuru nedir?
    Seramik çamurları renk ve dokularıyla farklılıklar  gösterseler de , kil,
    kaolen, feldispat ve kuvarstan oluşur. Kırmızı çamur, beyaz çamur ve şamotlu
    çamur en çok kullanılanlardır. Seramik çamurlarına ,  farklı tekniklerle
    şekil verdikten sonra kurumaya bırakılır.
  •  Evde seramik yapılır mı?
    Malzemelerinizi temin ettikten sonra, boş bir masa ve günışığı ile
    başlayabilirsiniz. Evde seramik yapabilmenize yardımcı olacak seramik
    şekillendirme tekniklerinden  başka bir yazıda bahsedeceğim. Teknikleri
    görebilmeniz için çeşitli eğitici videolardan da  izleyerek destek
    alabilirsiniz. Kişisel tavsiyem muhakkak workshop ya da uzun soluklu kurslarla
    çamura bulaşmayı denemeniz.
  • Seramiklerimi evde pişirebilir miyim?
    Seramik çamurları yaklaşık  950-1300 derece aralığında seramik fırınında
    pişirilir. Ama hemen moraliniz bozulmasın. Günümüzde neredeyse her şehirde
    bulunan seramik atölyelerinden size en yakın olanında, fırın kiralayarak kendi
    ellerinizde yaptığınız o güzel seramiklerinizi fırınlatabilirsiniz.

Malzeme Seçimi

  • Çamur 
    Genellikle kolaylıkla bulabileceğiniz ve sık kullanılan çamurlar kırmızı, beyaz ve şamotlu çamurdur.
    Çamur seçerken ne yapmak istediğinize karar vermiş olun. Eğer renkli ürünler yapmak isterseniz beyaz çamur uygundur. Zamanla , keşfettikçe istediğinizi yapmak daha kolay olacak. Teknik detayları da var. Bunun için daha kapsamlı araştırmanızı tavsiye ederim. 5 kg hazır satılan çamurlar hobi amaçlı seramik başlangıcı için çok yeterli olur.
  • El aletleri
    Şekillendirme malzemelerine gelirsek;
    Hazır hobi başlangıç setleri var. Tek tek bulmak isterseniz, modelaj setleri her türlü kullanılabilir. Onun dışında ihtiyacınız olan güzel yumuşak bir rötuş sünger, kesme ipi, zımpara , birkaç adet modelaj kalemi, dip alma, metal sistre, Amerikan bezi vb. başlangıç için yeterlidir.
  • Sırlar
    Sırlamaya geldiğinize göre , çamurunuza istediğiniz son şekli verdikten sonra ilk pişimini yapmış olmalısınız. Sırlar uzun ve çok detaylı bir konu ama biz yine başlangıç seviyesinde bakalım.
    Sırlar;  şeffaf, artistik, opak, yarı opak , sır altı ve sır üstü olarak birkaç çeşide ayrılıyor. Desenler çizmek isterseniz sır atlı kullanabilirsiniz. Çamurun rengini görmek isterseniz şeffaf sırlar var. Renkli de olabiliyor. Pişme derecelerine göre farklılık gösterir. Sırlar, hazır sıvı halde ya da toz halde satılıyor. Bir kaç adet farklı boyda fırça da yeterli olacaktır.

Seramik Şekillendirme Teknikleri

  • Çimdik Tekniği
    Yeni başlayanlar için ideal yöntemdir. Hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz.Ellerinizin enstrüman olduğunu keşfedeceksiniz. Çimdik yöntemi ile ufak seramik heykeller, yeme içme kapları yapabilirsiniz.
  • Plaka Tekniği
    Seramik çamurunuza yassı hale getirdikten sonra , kalın bir kumaş üzerinde merdane ile açabilirsiniz. Seramik çamuru ne sert olmalı ne de fazla nemli. Merdane ile açarken çamurun merkezini kaybetmeden her tarafının mümkün oldukça eşit açmanız , arada çamuru ters düz etmeniz gerekir. Tabak ve karo vb. yapmak için en sık kullanılan yöntemdir.
  • Sucuk  Tekniği
    Adından da anlaşılacağı gibi , bu yöntem çamurla yapacağınız eşit ölçülerde sucuk şeklindeki çamuru, daha sonra kat kat birleştirip, birbirine ekleyerek büyük ve değişik objeler yapabilirsiniz. Sabırlı ve dikkatli olduğunuzda istediğiniz sonuca varmanız hiç zor değil.
  • Döküm Tekniği
    Eğer seri üretim ya da aynı üründen bir çok adet yapmak isterseniz döküm tekniği idealdir.
    Döküm tekniğinde alçı kalıplar ile çalışmak ürünlerinize standart ve disiplin getirmenizi sağlar. Ağırlıkları, çamurun duvar kalınlığı gibi. Döküm çamur  döktüğünüz alçı kalıptan ürünü çıkarttığınızda  sünger su ile  rahatlıkla rötuş yapıp, formunu düzeltebilirsiniz.
  •  
  • Torna  Kullanımı
    Tornayı, hakikaten bir enstrüman gibi düşünün. Torna kullanmak başlangıç için  zorlayıcı yöntemlerdendir. Elektrikli pedallı ya da ayakla çevrilen tornalar vardır. Çamuru merkeze oturttuktan sonra , merkezi kaybetmeden şekil vermek gerekir. Fiziksel performans ister.